Skip to main content

Afgelopen voorjaar ben ik met John een beginners cursus Hoopers gestart. We gaan daar dan met de fiets naartoe. Het is lekker dichtbij, ongeveer een kwartier fietsen. John zit dan lekker voorop in de fietsmand. Normaal gesproken zou hij voor een standaard fietsmand te groot zijn (John is groot voor het ras en weegt rond de 11 kilo) maar wij hebben een bagagedrager voor op de fiets met een krat er op. En die is precies groot en sterk genoeg voor John. Onderweg naar de cursus hebben we altijd veel bekijks en vaak krijgen we behalve de standaard opmerkingen “het lijkt wel een lammetje” ook veel leuk commentaar. Het leuke is dat met wind tegen zijn oren deze opzij waaien wat een heel grappig effect geeft met die pluimpjes op de uiteinden.

Met mooi weer trainen we op een weide en met slecht weer lekker luxe in een grote binnenbak van een paardenmanage. Dus de lessen kunnen altijd doorgaan. Het was in het begin we even afwachten of John het zou gaan snappen en er lol in zou krijgen. Maar na een les of drie liep hij al voor op de andere honden. Er doen ook gewoon Border Collie’s mee en Australian Shepherd’s die er toch bekend om staan dit soort dingen snel te snappen. De bedlington doet voor deze honden dus niets onder!

Wat ook fijn is van John is dat hij zich niet veel aantrekt van wat er om hem heen gebeurd. Hij kan goed geconcentreerd werken. Er zijn veel honden bij die het leuker vinden om naar een andere hond toe te gaan of een rondje over het veld te rennen in plaats van dat ze luisteren naar de baas en zich bezighouden met het spel. Wat John vooral erg leuk vind is door de tunnel rennen. Vaak staat de tunnel ook wat verder weg in het parcours zodat het de hond stimuleert om wat verder van de baas weg het parcours te volgen. Veel honden
vinden het moeilijk om wat verder weg van de baas opdrachten uit te voeren. Dat vindt John ook wat lastig en dan heeft de tunnel toch genoeg aantrekkingskracht om een stap verder te gaan.

Na de beginnerscursus te hebben gevolgd zijn we nu ook begonnen aan de vervolgcursus. Als John er zo veel lol in blijft hebben zou ik hem volgend jaar ook eens willen uit laten komen op wedstrijdjes. Wat gelijk ook een leuke promotie is voor de Bedlington Terriër als ras. Voor degene die niet weten wat Hoopers is: Het is vergelijkbaar met agility (behendigheid) de hond moet op commando een bepaald parcours lopen en dan staan er bij hoopers een soort poortjes, tunnels en tonnen waar de hond door heen of om heen moet lopen.
In het volgende clubblad zullen we een artikel wijden aan hoopers als hondensport.

Leave a Reply